Utorak, 15 Kolovoz 2017 18:43

Slavlje Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Napisao

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo posebno je svečano proslavljena u slavonskobrodskom svetištu i župi Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju. Tisuće hodočasnika sudjelovalo je na središnjem euharistijskom slavlju koje je predvodio vlč. Ivan Lovrić, župni vikar župe Duha Svetoga Slavonski Brod.

Vukovar je ovoga vikenda bio domaćin 10. jubilarnog susreta hrvatske katoličke mladeži. Na središnjem euharistijskom slavlju u dvorištu dvorca Eltz koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić okupilo se više od 30 tisuće mladih iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore. Poruke nade i ohrabrenja što izviru iz Božjeg milosrđa i ljubavi objavljene u Isus Kristu koji je naša nada – odjeknule su svijetom iz Grada Heroja.

Tradicionalne pučke korizmene pjesme koje su od davnina pjevali naše bake i djedovi u crkvama, u pobožnostima tijekom korizme i u Velikom tjednu, od zaborava čuvaju članovi KUD-a 'Krešimir Šimić' iz župe sv. Ivana apostola u Podcrkavlju organizirajući svake godine smotru izvornog pučkog pjevanja korizmenih pjesama i napjeva

Tradicionalna pobožnost Križnoga puta za mlade župa Slavonskobrodskog dekanata ove je korizme „izašla“ iz samoga grada, točnije rečeno, na Brodsko brdo, iznad grada. Prvi je puta, u subotu, 18. ožujka, organiziran Planinarski križni put za mlade (PKP) i to na 7 kilometara dugoj hodočasničkoj ruti od crkve Marijina Uznesenja u Brodskom Vinogorju, preko brda, kroz šumu do jezera Petnja. U pobožnosti Križnoga puta, kojega je ove godine organizirao Studentski katolički centar Slavonski Brod (SKAC), sudjelovalo je 70-ak mladih. Bilo je tu srednjoškolaca, studenata, radničke mladeži (…) koji su u hodu za križem, razmatrali postaje Kristove muke kako ih je opisao, nedavno preminuli, mons. dr. Tomislav Ivančić.

U duhu korizmenog vremena, sinoć je u župnoj crkvi Krista Kralja u Brodskom Varošu održan dobrotvorni koncert sakralnih korizmenih skladbi koje je organizirala ta brodska župa i župni mješoviti zbor 'Krista Kralja', na inicijativu voditeljice zbora Ramone Petanović. Nastupilo je šest župnih zborova iz brodskih župa: Duha Svetoga (Mali Pariz), Bezgrješnog Srca Marijina (Budainka), svetog Antuna Padovanskog (Podvinje), svetog Dominika Savia (Kolonija), svetog Ivana apostola iz Podcrkavlja, Krista Kralja (Brodski Varoš), te Vokalni instrumentalni sastav Cor Unum iz Slavonskog Broda i solist Antonio Gavran, tenor, iz župe sv. Andrije apostola Donji Andrijevci.

Četvrtak, 09 Veljača 2017 11:36

U Slavonskom Brodu otvoren prvi SKAC klub!

Napisao

Sinoć je u Slavonskom Brodu, na adresi Matije Mesića 35, (u prostoru nekadašnjeg restorana Zdenac) svečano otvoren i blagoslovljen prvi SKAC klub Studentskog katoličkog centra, u osnivanju. Na otvorenju se okupilo stotinjak mladih Brođana, što studenata, što bivših studenata i njihovih gostiju, a obred blagoslova novog prostora SKAC kluba predvodio je brodski studentski kapelan i predsjednik Studentskog katoličkog centra Slavonski Brod vlč. Robert Farkaš, inače župnik župe svetog Leopolda Mandića.

Slavonski Brod - Povodom početka izgradnje nove pravoslavne crkve u Slavonskom Brodu jučer je održan blagoslov gradilišta i polaganje kamena temeljca na zemljištu buduće crkve koje se nalazi u Ulici Andrije Štampara.

Zajednica „Vjero i Svjetlo - Kapljice dobrote“ koja u Slavonskom Brodu pod okriljem Katoličke Crkve djeluje već tri godine i okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje, jučer je i službeno priznata od Hrvatske provincije „Vjera i Svjetlo“ te na taj način dobila i predznak punopravne članice provincije, 24. po redu u našoj zemlji.

Svetkovina Isusa Krista Kralja svega stvorenja i završetak liturgijske godine te izvanredni Jubilej Božjega Milosrđa (8.prosinca 2015. – 20. studenog 2016.) posebno su u nedjelju 20. studenog svečano proslavljeni u Župi Krista Kralja u Brodskom Varošu, ujedno i župni crkveni god. U župnoj crkvi Krista Kralja središnje euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Đakovačko osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić, u zajedništvu domaćeg župnika vlč. Davorina Anđića te franjevaca Josipa Pasarićeka i Ilije Jerkovića.

Misom zadušnicom u župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog u Podvinju (Slavonski Brod), koju je u ponedjeljak, 14. studenog predvodio đakovačko osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, brojni su se vjernici, župljani ove i drugih župa grada Slavonskog Broda oprostili od dugogodišnjeg podvinjskoga župnika, župnog vikara i počasnog građanina ovoga grada patera Alberta Theielemeiera, koji je u 90. godini života, 66 godini redovništva i 57. godini svećeništva preminuo u srijedu, 9. studenog u rodnoj mu Njemačkoj.

Stranica 1 od 4

Najčitanije

  1. Danas
  2. Tjedan
  3. Mjesec

Pratite nas na Facebooku