Utorak, 15 Kolovoz 2017 18:35

U Sibinju održana 1. smotra folklora i etno revija

Napisao 

U organizaciji KUD-a Tomislav u Sibinju je sinoć održana 1. smotra folklora i etno revija. Nastupili su folkloraši deset društava, s pjesma i plesovima svojih krajeva. Brojni su posjetitelji uživali u cjelovečernjem progamu organiziranom u sibinjskome parku.

Početak smotre označila je svečana povorka konjskih zaprega kroz Sibinj. Desetak okićenih zaprega i gizdavi lipicanci podsjetili su Sibinjce na stoljetnu slavonsku tradiciju uzgoja konja u brodskome kraju. Kiša je malo odgodila početak folklornog programa u nastavku, no već oko 20 sati s ljetne pozornice zapjevale su snaše i momci domaćega KUD-a Tomislav - "Oj Sibinju lipo selo naše, tebe krase i cure i snaše", pozdravivši tim desetercem sve goste njihove prve smotre folklora. U nastavku su nastupili gostujući KUD-ovi iz Garčina, Gornjih Andrijevaca, Velike Pisanice (Bjelovarsko bilogorska županija), Drežnika i Kupine, te muška pjevačka skupina Veseli šokci iz Brodskog Vinogorja i ženska pjevačka skupina Bečaruše KUD-a Podvinje iz Podvinja. Za kraj su zagorskim drmešom posebno oduševili gosti iz KUD-a Zagorci iz Beljevine (Osječko baranjska županija); riječ je o društvu čiji su članovi podrijetlom iz Zagorja i njeguju isključivo tradicijske zagorske plesove i običaje.

U organizaciji KUD-a Tomislav iz Sibinja, KUD-a Požega iz Požege i KUD-a Vjekoslav Klaić iz Garčina održana je i etno revija. Sudjelovalo je dvadeetak prekrasnih djevojaka koje su u predstavile ženske najnovije modne kreacije s etno motivima. Reviju je pripremila Jadranka Petrik. Nakon folklornog programa sve goste je još du dugo uvečer zabvaljalo Lucky band. "Sibinjski KUD Tomislav jedno je od najstarijih društava u Brodsko posavskoj županiji, postoji više od 60 godina. Danas okuplja 50-ak aktivnih članova koji njeguju izvorne plesove i običaje brodskoga Posavlja, ali i koreografirani folklor svih hrvatskih krajeva. Ponosni smo što su u našem KUD-u pretežno mladi članovi, koji su budućnost našega društva", rekla nam je predsjednica KUD-a Tomislav Ankica Travarević.

Potporu radu svih KUD-ova daje i Općina Sibinj. "Imamo tri KUD-a u našoj općini - KUD Slavonija Gornji Andrjevci, KUD Tomislav Sibinj i KUD Slobodnica iz Slobodnice. Svima općina daje veliku podršku, jer smatramo da je očuvanje tradicijske baštine i folklora iznimno važno za društveni život svake općine ili grada. Zato vjerujem da će i ova smotra folklora postati tradicionalna i prepoznatljiva, a dogodine sigurno na još većoj organizacijskoj razini. U planu nam je i pokrenuti program "Ljeto u Sibinju" ili "Sibinjsko ljeto", u okviru kojega ćemo organizirati više raznih događanja, kojih i sada ima sve više. Upisali smo se i u gastro turističku kartu naše županije organizacijom tradicionalnih gastronomskih događnja, poput naše Fišijade u Sibinju i Kukuruzijade u Gornjim Andrijevcima. Svi su ti događaji izuzetno dobro posjećeni, pa evo vidimo i ova naša 1. smotra folklora na koju je došlo jako puno ljudi", rekao je načelnik Općine Sibinj Josip Pavić.

Brodski Vjesnik

Nezavisni regionalni mjesečnik

Najčitanije

  1. Danas
  2. Tjedan
  3. Mjesec

Pratite nas na Facebooku