Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Tamburica iz sela Koraće u bosanskoj Posavini jučer je proslavilo 50. obljetnicu od osnutka, okupivši brojne folkloraše iz Hrvatske i BiH na tradicionalnoj 5. Međunarodnoj smotri folklora.

U organizaciji KUD-a Tomislav u Sibinju je sinoć održana 1. smotra folklora i etno revija. Nastupili su folkloraši deset društava, s pjesma i plesovima svojih krajeva. Brojni su posjetitelji uživali u cjelovečernjem progamu organiziranom u sibinjskome parku.

Volonteri Humanitarne udruge „Marijini obroci“, u suradnji s volonterima Molitvene zajednice „Srce Isusovo“ i „Studentskim katoličkim centrom“ organiziraju humanitarnu utrku „Trčimo za obrok više“, 24. lipnja, sa startom na trgu I.B.Mažuranić (Korzo) u Slavonskom Brodu. Cilj utrke je širenje vijesti o „Marijinim obrocima“ i prikupljanje donacija za prehranu djece na mjestu obrazovanja u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Ovog vikenda u brodskoj Tvrđavi održat će se 10. Sajam cvijeća „Florafest“. Tijekom dva sajamska dana, 13. i 14. svibnja 2017., posjetitelji će ponovno imati priliku uživati u zabavnom i izložbenom dijelu ove gradske manifestacije.

U Nedjelju je u Trnjanskim Kutima u općini Oprisavci održana tradicionalna folklorna manifestacija “Razigrane grive Trnjanski kuti 2017.” Organizator je i ove godine bila KU Slavonija, čiji nam je predsjednik Mata Kaluđer s ponosom rekao – Vrlo sam zadovoljan jer nam je bez obzira na loše vrijeme stiglo čak 17 zaprega i dva jahača. Stigli su od Bodovaljaca i Tisovca, pa iz baranje, Babine Grede, Stružana. Danas imamo izbor najljepše zaprege, zatim dvije utakmice – preciznosti i brzine i na kraju tekličko jahanje. Moram zahvaliti i članovima udruge i svima koji su pomogli. Važno je istaknuti da imamo veliki broj mladih jahača i uzgajivača, koji će se pojaviti na tekličko jahanje. Moram zahvaliti i općini Oprisavci i našoj županiji, naravno i brojnim sponzorima.-

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Slavonskoga Broda jučer je obilježena 72. godišnjica oslobođenja grada Slavonskoga Broda od fašizma.

RUŠČICA – Čak 80 konjanika s područja Osječko baranjske, Vukovarsko srijemske, Požeško slavonske, Brodsko posavske i Krapinsko zagorske županije dojahalo je ove nedjelje, 26. veljače, na svojim gizdavim konjima u selo Ruščicu (općina Klakar) kako bi sudjelovalo u tradicionalnom Pokladnom jahanju, koje već 11. godinu za redom ustrajno organizira domaća Konjogojska udruga Lipicanac.

Više od 50 konjanika projahalo je ove subote, 25. veljače gundinačkim šorovima, nastavljajući višegodišnju tradiciju pokladnog jahanja i u tom slavonskom selu na samoj istočnoj granici Brodsko posavske županije. Došli su pokladni jahači na svojim konjima iz brojnih sela brodske županije, ali i susjednih Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske.

STARI MIKANOVCI – Mihaela Turkalj iz Cerne (Vukovarsko srijemska županija) najljepša je djevojka u izvornoj slavonskoj narodnoj nošnji, Dijana Janečić iz Voćina (Virovitičko podravska županija) najljepša je pak među snašama, dok je Matej Dorić iz Svilaja (Brodsko posavska županija) pobjedio u kategoriji momaka! Rezultat je to još jedne prekrasne manifestacije Mladost i ljepota Slavonije - jubilarne 50. po redu revije djevojaka, snaša i momaka u slavonskom narodnom ruhu koja je u organizaciji KUD-a ‘Šokadija’ i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH održana u subotu, 18. veljače u Starim Mikanovcima. Natjecatelji(ce) su bile iz svih županija u kojima se nosi(lo) tradicionalno slavonsko narodno ruho (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska).

Nedjelja, 19 Veljača 2017 19:46

Održano 5. Pokladno jahanje u općini Oriovac

Napisao

Pedesetak konjanika dojahalo je na svojim konjima u subotu, 18. veljače u općinu Oriovac, gdje je u organizaciji Turističkog obiteljskog gospodarstva Kereković i općinske Turističke zajednice održano 5. tradicionalno Pokladno jahanje. Baš kao nekada, u doba Vojne krajine kad su graničarima na Savi nosili okrjepu, tako su ove subote, šorovima Oriovca, Kujnika, Malina, Lužana i Živika pjevajući slavonske bećarce, projahali konjanici na svojim gizdavim lipicancima, podsjetivši tako i na ove drevne, ali još ne zaboravljene običaje u Slavoniji.

Stranica 1 od 6

Najčitanije

  1. Danas
  2. Tjedan
  3. Mjesec

Pratite nas na Facebooku