Utorak, 15 Kolovoz 2017 18:43

Slavlje Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Napisao

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo posebno je svečano proslavljena u slavonskobrodskom svetištu i župi Uznesenja Marijina u Brodskom Vinogorju. Tisuće hodočasnika sudjelovalo je na središnjem euharistijskom slavlju koje je predvodio vlč. Ivan Lovrić, župni vikar župe Duha Svetoga Slavonski Brod.

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Tamburica iz sela Koraće u bosanskoj Posavini jučer je proslavilo 50. obljetnicu od osnutka, okupivši brojne folkloraše iz Hrvatske i BiH na tradicionalnoj 5. Međunarodnoj smotri folklora.

U organizaciji KUD-a Tomislav u Sibinju je sinoć održana 1. smotra folklora i etno revija. Nastupili su folkloraši deset društava, s pjesma i plesovima svojih krajeva. Brojni su posjetitelji uživali u cjelovečernjem progamu organiziranom u sibinjskome parku.

Volonteri Humanitarne udruge „Marijini obroci“, u suradnji s volonterima Molitvene zajednice „Srce Isusovo“ i „Studentskim katoličkim centrom“ organiziraju humanitarnu utrku „Trčimo za obrok više“, 24. lipnja, sa startom na trgu I.B.Mažuranić (Korzo) u Slavonskom Brodu. Cilj utrke je širenje vijesti o „Marijinim obrocima“ i prikupljanje donacija za prehranu djece na mjestu obrazovanja u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Hrvatska kulturno umjetnička udruga “Trenk”, Udruga slijepih Nova Gradiška i Biciklistički klub “Psunj” po prvi su puta u Novoj Gradiški organizirali prvu Smotru dječjeg folklora. Na središnjoj gradskoj pozornici i gradskom trgu odvijali su se brojni sadržaji. Održana je likovno kreativna radionica Udruge slijepih Nova Gradiška, a upriličena je i izložba radova članova Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk”.

Ovog vikenda u brodskoj Tvrđavi održat će se 10. Sajam cvijeća „Florafest“. Tijekom dva sajamska dana, 13. i 14. svibnja 2017., posjetitelji će ponovno imati priliku uživati u zabavnom i izložbenom dijelu ove gradske manifestacije.

U Nedjelju je u Trnjanskim Kutima u općini Oprisavci održana tradicionalna folklorna manifestacija “Razigrane grive Trnjanski kuti 2017.” Organizator je i ove godine bila KU Slavonija, čiji nam je predsjednik Mata Kaluđer s ponosom rekao – Vrlo sam zadovoljan jer nam je bez obzira na loše vrijeme stiglo čak 17 zaprega i dva jahača. Stigli su od Bodovaljaca i Tisovca, pa iz baranje, Babine Grede, Stružana. Danas imamo izbor najljepše zaprege, zatim dvije utakmice – preciznosti i brzine i na kraju tekličko jahanje. Moram zahvaliti i članovima udruge i svima koji su pomogli. Važno je istaknuti da imamo veliki broj mladih jahača i uzgajivača, koji će se pojaviti na tekličko jahanje. Moram zahvaliti i općini Oprisavci i našoj županiji, naravno i brojnim sponzorima.-

Jučer je održano prvo druženje članova Udruge tenkista B-P županije na prostoru sportsko-rekreativnog izletišta Općine Rastušje. Povod tom druženju je bila obljetnica sprečavanja preuzimanja tenkova od starne bivše JNA. Podsjetimo se, tog dana, 06.05.1991 radnici Đure Đakovića, njih 5000, tijelima su spriječili JNA da preuzme 21 tenk. Nemali broj tih radnika se kasnije pridružio Domovinskom ratu u odbrani Republike Hrvatske na njenom putu osamostaljenja. Nekolicina članova Udruge, nekadašnjih radnika Specijalnih Vozila ĐĐ, poklonila se i odala počast žrtvama Domovinskog rata zapalivši svijeću pred spomenikom palim braniteljima - radnicima Đuro Đakovića.

Vukovar je ovoga vikenda bio domaćin 10. jubilarnog susreta hrvatske katoličke mladeži. Na središnjem euharistijskom slavlju u dvorištu dvorca Eltz koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić okupilo se više od 30 tisuće mladih iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore. Poruke nade i ohrabrenja što izviru iz Božjeg milosrđa i ljubavi objavljene u Isus Kristu koji je naša nada – odjeknule su svijetom iz Grada Heroja.

U Hrvatskoj se 30. travnja obilježava Nacionalni dan hitne medicinske službe. Tim povodom brodsko-posavski Zavod za hitnu medicinu sudjelovao je 22. i 23.04.2017. na obilježavanju ovog dana u Karlovcu gdje su bili s T1 timom, održali kratku prezentaciju, sudjelovali u počasnoj povorci i prisustvovali svečanoj akademiji.

Stranica 1 od 33

Najčitanije

  1. Danas
  2. Tjedan
  3. Mjesec

Pratite nas na Facebooku