Petak, 16 Lipanj 2017 12:34

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji je Nikolina Orešković (18) iz Podcrkavlja

Napisao 

Nikolina Orešković (18) iz Podcrkavlja (Brodsko posavska županija) najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji! Odlučio je tako stručni žiri sinoćnjeg izbora i revije hrvatskih narodnih nošnji u Slavonskom Brodu, na vrhuncu središnjih programa 53. Brodskog kola – najstarije smotre izvornog folklora u Hrvata koja je održana u baroknoj Tvrđavi Brod.

Za titulu najljepše natjecale su se 33 djevojke i snaše iz cijele Hrvatske i BiH. Nikolini je lentu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji predala prošlogodišnja pobjednica Paula Budiš iz Podsuseda.

"Odjevena sam u sto godina staru šlinganu, svečanu bijelu nošnju koja se nosila na Brašančevo ili Tijelovo u crkvu. Nošnja je od jedne bake iz Podcrkavlja. Jako sam sretna što je baš ova izabrana za najljepšu od svih prekrasnih nošnji iz cijele Hrvatske", rekla nam je Nikolina, koja već sedam godina pleše u folklornoj skupini KUD-a 'Krešimir Šimić'.Završila je Tehničku školu u Slavonskom Brodu i planira upisati studij građevine. No, to je, kaže, neće udaljiti od ljubavi prema folkloru, tradiciji i baštini naših predaka. Svim mladima poručila je neka se pridruže i čuvaju od zaborava tradiciju slavonskog, hrvatskog naroda.

Izabrane su i tri druge i tri prve pratilje. Druge pratilje su Lucija Glavurdić iz Kutine, Petra Gunjić iz Dubrovnika i Katarina Graza iz Ozlja. Prve pratilje su Dunja Pejaković iz Bizovca, Marija Čulina iz Pridrage kod Zadra i Petra Orešković iz Otočca.

U programu Revije nastupili su gostujuće folklorne skupine: KUD Sveti Donat iz Zadra, KUD Repušnica iz Repušnice (Molsavina), KUD Sinj iz viteškoga grada Sinja, KUD Mostanje iz Karlovca, HKUD Domanovići iz Domanovića (Čapljina, BiH), te KUD Ivančice iz Kutine. U pratnji natjecateljica bili su pripadnici počasne garde Hrvatski sokoli iz Osijeka.

Neposredeno prije Revije i Izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji na pozornici Brodskoga kola održana je i smotra Hrvatske folklorne tradicije u kojoj su se izvornim pjesmama i plesovima svojih krajeva predstavili folkloraši iz 14 KUD-ova. Osim iz Brodsko posavske županije, nastupili su i gosti iz Slanog kod Dubrovnika s čuvenim Linđom, iz Jalžabeta kod Varaždina, Pridrage kod Zadra i Vrhovca kod Ozlja.

Brodski Vjesnik

Nezavisni regionalni mjesečnik

Najčitanije

  1. Danas
  2. Tjedan
  3. Mjesec

Pratite nas na Facebooku