Saborski zastupnik Davor Vlaović (HSS) u srijedu, 14.06.2017. zatražio je stanku prije početka saborske sjednice kako bi upozorio na probleme poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje kruha i hrane u Republici Hrvatskoj.

Nova Gradiška - Već tradicionalno, po devetnaesti puta, Brodsko-posavska županija u suradnji s Savjetodavnom službom, Županijskom gospodarskom i obrtničkom komorom, CTR-om, srednjim školama, turističkom zajednicom i gradom Novom Gradiškom, organiziraju savjetodavno-izložbenu manifestaciju »Poljoprivredno poduzetničke ideje 2017.«

Brodsko-posavska županija danas je potpisala nove ugovore s tri ovlaštena klaoničara; Bebrinka, Jagodanović i Živković o provedbi i sufinanciranju trihineloskopskog pregleda tovljenika kod domaćintava koji će klanja obaviti u tim registriranim klaonicama. Županija je za tu svrhu osigurala 100 tisuća kuna, a ugovorima su predviđene mjere i aktivnosti sprječavanja širenja trihineloze i zbrinjavanja većih količina animalnog otpada, u ovo vrijeme sezone slavonskih svinjokolja.

Stočarima i proizvođačima mlijeka koji su zabrinuti zbog bolesti kvrgave kože i kako će se početak cijepljenja odraziti na cijene i tržište danas iz Slavonskog Broda poruka kako nema mjesta panici.

SLAVONSKI BROD - Zbog ovogodišnjeg travanjskog mraza, ali i kao posljedica prošlogodišnjih velikih količina kiše, urod jagoda u Hrvatskoj, pa i u susjednim zemljama smanjen je barem za trećinu. Nije to zaobišlo ni slavonske proizvođače domaćih ekološki uzgojenih jagoda, koji su ostali bez takozvane „treće godine“ berbe.

„Mi činimo čitav niz mjera kako bismo pomogli stočarskom sektoru i probleme doživljavamo kao izazove. Cilj nam je podići udio stočarske proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a kako to ne bi bila samo fraza tu su financijske potpore, čitav niz zakonskih izmjena koje poduzimamo među kojima u sektoru mljekarstva radimo na izmjenama u pravilniku o ugovornim odnosima i izmjene pravilnika o kakvoći mlijeka. Očekujemo da ćemo većinu ovih zakona u saborskoj proceduri imati na jesen ili do kraja ove godine - kazao je otvarajući 18. Međužupanijsku stočarsku izložbu zamjenik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, te najavio kako će isplata proizvodno veznih potpora početi idući tjedan. Dvodnevna manifestacija

„Međužupanijska stočarska izložba i CAC izložba Slavonski Brod 2016“ održana je ovog vikenda u organizaciji Brodsko-posavska županija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Nastavljajući dosadašnju tradiciju promocije poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, po 18. puta za redom organizira dvodnevnu manifestaciju „Međužupanijska stočarska izložba i CAC izložba Slavonski Brod 2016“. Izložba će biti održana u subotu i nedjelju (21. i 22. svibnja 2016.) prema rasporedu koji možete pogledati u prilogu teksta. Na službenom otvorenju manifestacije u nedjelju s početkom u 9, 00 sati uz ministra Davora Romića nazočiti će i župan Danijel Marušić.

Nakon isplate 1,65 milijardi kuna kroz predujam i prvu ratu koji su se financirali iz proračuna Europske unije, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sljedeći tjedan započinje s isplatom drugog dijela izravne potpore, koja se financira iz proračuna Republike Hrvatske

Brodsko-posavska županija u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Kinološkom udrugom Brod i ove godine organizira Međužupanijsku stočarsku izložbu i CAC izložbu Slavonski Brod 2016. u subotu i nedjelju 21. i 22. svibnja u Srednjoj školi „Matija Antun Reljković“.

Krajem mjeseca travnja, Hrvatsku je pogodilo veliko zahlađenje praćeno mrazom te su nasadi voća, vinove loze i povrća u središnjoj, sjeverozapadnoj i istočnoj Hrvatskoj gotovo potpuno uništeni. Trenutna šteta u kojoj je stradalo od 90% do 100% predviđenog uroda voća te do 90% uroda grožđa i povrća, procjenjuje se na oko 105 milijuna EUR.

Stranica 1 od 3

Najčitanije

  1. Danas
  2. Tjedan
  3. Mjesec

Pratite nas na Facebooku